Mik lehetnek a lumbágó kiváltó okai?

lumbágó

Hirtelen heves derékfájdalmat érezhetünk egy-egy rossz mozdulat következtében, amit mielőbb szeretnénk megszüntetni. Ilyenkor valószínűleg lumbágóról van szó, de ezt nagyon nehéz elkülöníteni más derékfájdalmaktól, pedig a megfelelő kezelés érdekében erre feltétlenül szükség van. Ezért is érdemes tisztában lenni a lumbágó okaival.

Bár ez a betegség nem korhoz kötött, mégis nagyobb gyakorisággal fordul elő az idősebb korosztály tagjainál. Ebben a korban a legfőbb oka a gerinc és a gerinc körüli izmok elhasználódása, elgyengülése. Ugyanakkor a megerőltető fizikai tevékenység, munka és a sport következtében is előfordulhat.

Különösen veszélyes ez amiatt is, mert a kezdeti, gyengébb fájdalmakat hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni. A legtöbb esetben már csak akkor fordulnak az emberek szakorvoshoz a derékfájdalmukkal, amikor komoly, krónikus panaszaik vannak. És mint tudjuk, az elhanyagolt egészségügyi problémák kezelése lényegesen nehezebb, mintha a kezdeti stádiumban kezdenénk el az eljárást.

Kiknél alakulhat ez ki?

Terhesség alatt is jelentkezhetnek lumbágóhoz hasonló panaszok, aminek az oka általában az édesanya hormonháztartásának és testének megváltozása. A medencének ugyanis tágulnia, formálódnia kell annak érdekében, hogy a növekedő magzatnak legyen elég helye. Ilyenkor előfordulhat, hogy a gerinc egyéb szakaszai is meglazulnak, és a pocak megnövekedett súlyával nem mindig bírják a hétköznapi terhelést, így alakulhatnak ki derékfájás panaszok.

A tömegnövekedés szintén lehet a lumbágó egyik oka, hiszen ez többek között a testtartás megváltozásával is járhat, ez pedig fokozott terhelést jelent a gerincnek. Ilyenkor megterhelésnek vannak kitéve a csigolyák közötti szalagok és izmok, ezért befeszüléssel reagálnak a többletsúlyra.

Ennek az eredménye pedig a kellemetlen derékfájdalom. Az ülőmunkát végzők szintén erősen ki vannak téve a lumbágó veszélyének, mert az ő izmaik hosszú időn keresztül ugyanazt a testhelyzetet tartják fenn. Ennek tulajdoníthatóan, feszessé, görcsössé válnak az izmok, ami a fájdalom megjelenéséhez vezet.

Kezelés lumbágó ellen

A stressz, szorongás, a túlhajszolt életmód a lelket is érinti, nemcsak a testet. Így kijelenthető, hogy a lumbágó lelki okokból kifolyólag is megjelenhet. De mit tegyünk ebben az esetben? Érdemes egy kiváló gyógytornász szakemberhez fordulni, mivel a gyógytornát sok esetben nem lehet helyettesíteni más kezelési lehetőséggel.

Hatékony konzervatív terápiás eljárás a gyógytorna, ami a fájdalom mellett a panaszt kiváltó okot is kezelésbe veszi. Ez magában foglal aktív gyakorlatokat, amiknek a lényege, hogy a páciens végzi a terapeuta által diktált feladatokat, például az erősítést, nyújtást, egyensúlyfejlesztést, tartásjavító feladatokat.

A passzív gyakorlatok során a gyógytornász alkalmaz különböző fogásokat, a páciens pedig passzív. Ebbe a kategóriába sorolható a nyújtás, átmozgatás, izomlazítás. Mindkét eljárás rendkívül eredményes a lumbágó okozta fájdalmak megszüntetésében. Jóllehet, manuálterápiával is kezelhető ez a betegség. Ezt kizárólag szakképzett orvos vagy gyógytornász végezheti.

Címkék: