Hatásfokból jól vizsgáznak a lemezes hőcserélők

hőcserélők

A hatékony hőtermelés még önmagában nem mindig elég, mert tudni kell ezt nagy eredményességgel, minimális veszteség mellett átadni. A központi fűtési gyakorlatok elterjedésével együtt, megnőtt a hőcserélők utáni igény is. Ezek sokat fejlődtek az elmúlt évtizedekben. A folyamat voltaképpen arról szól, hogy különböző közegek adják át egymásnak az energiát.

A cél, a minél kisebb veszteség. Fűtési rendszerek, vízmelegítők mind hasonló elven működnek. Amíg eleinte többnyire spirálcsöves hőcserélők voltak a célkeresztben, addig manapság a lemezes változatok hódítanak. Ezek nagyobb felületen érintkeznek a közeggel, aminek hatására jobb teljesítményt tudnak nyújtani. Ami meghatározó, az a lemezek száma, illetve azoknak a pontos mérete.

A csatlakozásuk többnyire menetes száron keresztül történik. A hőcserélők anyaga rozsdamentes acélból készül és 0,3 mm vastagsággal rendelkezik, ami könnyebb átmelegedést biztosít. A próbanyomás 20, az üzemi pedig 10 bar. A méreteket általában az adott igényekhez kell igazítani, ezért mindig tartsa szem előtt, hogy hová történik a beszerelése!

Címkék: