Ez a leggyakoribb kérdés a nyugdíjbiztosításokkal kapcsolatban

nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosításokkal kapcsolatos kérdések rendkívül változatosak lehetnek, azonban a hozamra vonatkozó kiemelkedik mind közül. Ez a kérdés kulcsfontosságú a hosszú távú pénzügyi tervezés szempontjából, hiszen a választól függ, hogy milyen életszínvonalat biztosíthatsz a nyugdíjas éveidben.

A válasz korántsem annyira egyszerű, mint gondolnád, hiszen nincs tuti recept a befektetések és a nyugdíjbiztosítások készítése során sem. Ha lenne, akkor nem kínálna 11 biztosító összesen több mint 40 különféle megtakarítási formát. A részletek és személyre szabás tehát döntő.

Miért fontos ez a kérdés?

A nyugdíjbiztosítások egyik alapvető célja, hogy stabil és kiszámítható jövedelmet biztosítsanak az ügyfeleknek az aktív munkaerőpiacról való kivonulásuk után. Ezért is kérdezik meg rengetegen, hogy mekkora hozamra számíthatnak. A válasz nem csupán az adott biztosító által kínált termékek minőségét tükrözi, hanem a piaci környezetet és a befektetési stratégiákat is.

Márpedig, ha valami, akkor a gazdaság, vagyis a piac alakulása az utóbbi években hihetetlenül változékony volt, aminek függvényében a végösszegek is jelentősen eltérhetnek. Ez ugyanakkor függ az adott biztosítás formájától is.

Hogyan határozható meg a várható hozam?

A nyugdíjbiztosítások hozama több tényezőtől függ:

Befektetési alapok típusa – különböző alapok eltérő kockázati profillal és hozampotenciállal rendelkeznek. Alapvetően 2 fő kategória létezik. Az egyik a garantált hozamú nyugdíjbiztosítás, ahol már a neve is mutatja, miszerint a befektetés biztos, míg a másik a magasabb kockázatú alapok vagy befektetési egységekhez kötött portfóliók, amik általában nagyobb hozamot ígérnek, viszont a kockázata ezzel párhuzamosan növekszik.

Piaci környezet – a gazdasági feltételek, mint az infláció mértéke, kamatlábak és a piaci változások, mind befolyásolják a nyugdíjalapok teljesítményét és ezen keresztül a végösszeget. Voltaképpen egy garantált hozamú biztosítás is kínálhat nagyobb bevételt, amennyiben a piac ezt támogatja.

Adózási szabályok – az adók és egyéb költségek is befolyásolják a ténylegesen realizálható hozamokat. A nyugdíjbiztosítás esetében a befizetéseid után 20%-os, de maximum 130 000 Ft adójóváírást igényelhetsz, ami a tőkét gyarapítja.

Mit tehetsz a magasabb hozam érdekében?

Hozz jó döntést! Nincs annál rosszabb, mint amikor évekig fizetsz egy biztosítást, majd az olyan drágává válik, hogy muszáj megszüntetned. Ilyenkor a pénz mellett, ami még fontosabb, az idődet is elveszíted, amit biztosan nem tud senki sem visszaadni. Válassz tehát olyan személyre szabott és előreláthatóan jó nyugdíjbiztosítást, amit gond nélkül tudsz évtizedeken át fenntartani!

Minélkorábban kezdesz el takarékoskodni a nyugdíjra, annál több idő áll rendelkezésre a hozamok ismételt befektetéséhez, ami kamatos kamat hatást eredményez. Ha még legalább 15 éved van hátra a nyugdíjig, akkor érdemes ebbe belevágnod, de ennél is jobb, ha azonnal elkezded a befizetéseket, ahogy keresővé válasz.

Egy aktívan kezelt nyugdíjportfólió lehetővé teszi, hogy a befektetési menedzser időben reagáljon a piaci változásokra és optimalizálja a portfólió teljesítményét.
A hozam tehát több mindentől függhet, de okosan választva és kezelve a biztosítást, az eredmény nem marad el.