Idén is jók az állampapírok? Vagy ideje másba tenni a pénzed?

önkéntes nyugdíjpénztárak

A megtakarítások, befektetések, mind olyan opciók, amelyekkel akkor érdemes élni, amikor van lehetőség félretenni a meglévő keresetből. Sokan nincsenek ilyen jó helyzetben, mert csak fizetéstől-fizetésig élnek, de amikor sikerül egy kevés pluszra szert tenniük, mondjuk munkahely váltásakor és nagyobb bevétel révén, akkor jön egy újabb komoly kihívás.

Miként lehet gyarapítani az összeget vagy stabilan megőrizni azok értékét? Több befektetési forma is létezik, amelyek a kockázatok függvényében általában nagy kamatot ígérnek, de van esély a teljes bukásra is. Fiatalon a vagyon felhalmozása a cél, de idősödve legtöbben csak nyugodtan akarnak majd élni, amihez jól jön némi plusz forrás. Ha a nyugdíjas éveidre spórolnál az önkéntes nyugdíjpénztárak is segítségedre lehetnek. Ez olyan befektetési forma, ami remekül kiegészítheti az állami finanszírozást az adott kor betöltése után. Megéri mielőbb nekilátni a gyűjtögetésnek, befizetéseknek, mert így növelhető igazán az alaptőke.

Az önkéntes nyugdíjpénztár előnyei között megemlíthető a rugalmasság, az állami adókedvezmény, az olcsó jelleg és az is, hogy nem igényel szakértelmet. Természetesen, mindezek mellett vannak hátulütők is, amikkel ugyanúgy fontos tisztában lenni. De nem ez az egyetlen lehetőség, ami mellett dönthetsz, amikor befektetést keresel. A legjobb magyar állampapírok segíthetnek az infláció leküzdésében is. Az utóbbi években sokszor megjelennek stabil alapként az állampapírok, amelyek az inflációt könnyen kiküszöbölhetik.

Ezek lényege, miszerint az állam garantálja a fix kamatokat és csak akkor nem tud fizetni, ha csőd van, de az ez egész országra nézve komoly problémákat jelent és viszonylag ritka a történelemben az ilyen jellegű összeomlás. Ugyanakkor, a kötvények vásárlásával a hazai gazdaság erősödik, mivel a pénz nem külföldre megy valamilyen formában, hanem itthon marad. A futamidő tekintetében már elég széles a paletta, ezért megéri alaposan belevetned magad a lehetőségek megismerésébe. Az fokozódó inflációs nyomás miatt, már azzal sokat nyerhetsz, ha sikerül megőrizned az anyagiak értékét, amire ez az opció tökéletes alternatívát képez.